

Den sort som man brukar odla för att få fram riktigt
stora pumpor heter Atlantic Giant. Dom kan bli jättestora,
150 kg är inte alls omöjligt här på Öland.
Vid vår pumpatävling förra året vägde
vinnarpumpan (från Skåne) 340 kg. Världsrekordet
ligger på över 500 kg. Men om dom skall bli så
stora måste man förstås sköta dom ordentligt.
Så här skall man göra:
Platsen
Det skall vara fullt solsken och jorden bör vara välgödslad
och lucker. Lägg gärna på extra kompostjord eller
stallgödsel. Välj en plats där det finns vatten i
närheten så att ni inte behöver kånka för
långt då det är dags att bevattna.
Det behövs minst 5 kvadratmeter per planta. Har ni en kompost
kan ni så direkt i komposten bara den inte ligger för
skuggigt.
Driv upp i kruka
Skaffa plastkrukor med en diameter på 13-15 cm, dvs ganska
stora. Det måste finnas dräneringshål i botten.
Fyll med riktigt lucker jord och så ett frö i varje.
Detta gör ni någon gång mellan den 5-10 maj. Vattna
i krukorna och ställ dem där det är mellan 22-28
grader varmt.
Grodden bör visa sig redan efter 4-5 dagar.
Välj sedan en så ljus växtplats som möjligt,
gärna med tillskottsljus från ett lysrör under natten.
Temperaturen här får inte vara för hög (högst
28 grader), för då blir plantorna rangliga och ömtåliga.
Vattna varannan till var tredje dag. Ge dem successivt mera plats
så att de inte berör eller skuggar varandra.
Utplantering
I slutet av maj månad bör plantorna ha blivit så
stora att det börjar bli trångt i krukorna.
Gör så här vid utplantering:
Dag 1
Sänk om det går temperaturen där krukorna står
till ca 20 grader.
Dag 2
Ställ ut krukorna ca 2 timmar utomhus på ett lugnt, gärna
halvskuggigt ställe.
Dag 3
Plantera ut på växtplatsen, vattna och täck med
fiberduk.
Fiberduken höjer temperaturen, skyddar de ömtåliga
plantorna mot hårda vindar och mot alltför hårt
solljus. Fiberduken släpper igenom vatten så det går
att vattna på duken.
Skötsel under växttiden
Efter ca 3 veckor måste fiberduken tas bort så att det
går att rensa ogräs. Gör det någon dag då
det är molnigt och lugn. Vattna 2 dagar i veckan om det inte
regnar. Blanda gödsel i vattnet eller lägg på lite
extra gödsel i slutet av juli. Rensa ogräs ca var tredje
vecka.
Då en frukt har börjat utvecklas på en planta
kan man ta bort de andra så att tillväxten koncentreras
på en enda frukt. Har man bara en planta bör man dock
spara två frukter så att det finns en reservfrukt om
någon olycka skulle inträffa.
Skörd av pumpor
Det är bra om pumporna får ligga kvar länge på
växtstället och mogna, men de måste förstås
skördas före den första frosten.
Efter skörd bör pumporna förvaras ett par veckor
i god rumstemperatur, d.v.s. ca 25 grader. Med värme kan skördeskador
läkas och därigenom förbättras hållbarheten.
Även smaken förbättras. Efter en sådan värmebehandling
är den bästa temperaturen 12-15 grader, men även
vanlig rumstemperatur är okej.
De första 2-3 veckorna skall man kontrollera och gallra pumporna
ofta, eftersom en del omogna frukter kommer att ruttna. Om man behandlat
pumporna rätt kan vissa exemplar sedan hålla sig i upp
till ett år.
En fantastisk "sajt" om pumpor och pumpaodling är:
www.pumpkinnook.com
Lycka till med odlingen!
|